Sendiri-coaching

Postnatale / Postpartum Depressie


Na de geboorte van onze tweeling in 2006 merkte ik al vrijwel meteen dat ik anders reageerde. Ik voelde me enorm gespannen. Had het gevoel dat ik de verantwoordelijkheid voor onze jongens niet kon dragen. Mijn huisarts zei me toen:"geef jezelf de tijd. Je hebt een pittige periode gehad en nu ook nog een tweeling dat is veel."
De eerste maanden leek alles best aardig te gaan, maar steeds vaker zag ik de zorg niet meer zitten. Langzaam kwamen er dagen met zwaarmoedige gedachten. (" ik wil dit leven niet, ik wil weg, ik kan het niet meer". )
Vlak voor de eerste verjaardag van onze jongens was ik bij de huisarts. Ik vertelde dat ik echt niet verder kon, mijn zwaarmoedigheid nam steeds meer de overhand. Mijn huisarts zag de noodzaak en zorgde voor een spoedplek bij de psychiater. Na een aantal gesprekken werd er een postnatale depressie geconstateerd en kreeg ik medicatie. Daarnaast kwam het advies om mezelf te laten opnemen. (Rusthuis, opname van minimaal 6 weken tot max. 14 weken. Tijdens dit verblijf krijg je rust, de nodige therapieën en activiteiten om weer grip op je leven te krijgen).
Toen ik na 14 weken naar huis ging had ik veel geleerd over mezelf en hoe nu verder thuis. Ik kreeg een begeleidingsplan, een "buddy", evaluatie gesprekken en Cognitieve Therapie met o.a EMDR. 

 

Door dit alles weet ik nu dat het bij een postnatale depressie goed is om:

  • Structuur te behouden. 
  • Zicht te krijgen op je gedachten.
  • Tijd voor jezelf te nemen (rust).
  •  Jezelf dagelijks te activeren door naar buiten te gaan.(wandelen, hardlopen,fietsen)
  • Te kijken naar wat er nog meer in je leven heeft gespeeld tot en met je bevalling. 

Dit zijn tools die ook erg goed bij een "gewone"depressie werken.
Als je zelf een postnatale depressie hebt of je maakt dit van heel dichtbij mee en je wil graag meer weten of hulp neem dan contact met mij op. Zeker in het traject na of in afwachting van een opname kan ik je goed helpen. Ik zal altijd adviseren om naar de huisarts te gaan als ik denk dat er reden is om andere hulp in te zetten. Die weet heel goed welke hulpverleners er zijn en kan dan gericht doorverwijzen.

 

                                          

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn